Voedsel in crisistijd

Voedsel in crisistijd

Sinds een aantal jaren zit Nederland, zoals een groot deel van de westerse wereld, in een crisis. Mensen gaan minder vaak op vakantie, dagjes uit en stellen de aanschaf van dure apparaten nog even uit. Maar welk effect heeft de crisis op onze voeding? Kopen we minder luxe producten of gaan we er ongezonder van eten? Het Voedingscentrum gaf opdracht tot een onderzoek, en de resultaten werden dit voorjaar bekend. Hierbij de meest opvallende uitkomsten:

Minder boodschappen

Men blijkt inderdaad te bezuinigen op de boodschappen. Ongeveer een derde van de ondervraagden koopt daardoor minder snoep, hartige snacks en frisdrank. Dit zou betekenen dat we gezonder zijn gaan leven door de crisis. Op basisvoedingsmiddelen zoals brood, groente, fruit en zuivel wordt het minst bespaard.

Minder vis

Wel blijkt dat bijna 1 op de 5 Nederlanders minder vaak of geen vis meer koopt door de crisis. Vis is vaak iets duurder dan vlees, vandaar dat men hierin goedkopere keuzes maakt. Maar het hoeft niet altijd duurder te zijn. Vis uit de diepvries is namelijk een stuk goedkoper, en ook deze vis bevat alle voedingsstoffen die vis zo gezond maken (bijvoorbeeld de visvetzuren).

Duurzamer

Aan eten en drinken buitenshuis geeft 7 op de 10 Nederlanders minder geld uit, bijvoorbeeld door geen nagerecht meer te bestellen. De crisis zorgt er verder voor dat Nederlanders duurzamer met voedsel omgaan. Bijna de helft gooit minder eten weg, 4 op de 10 mensen kookt vaker precies genoeg zodat er geen restjes overblijven en bijna 4 op de 10 eet vaker kliekjes.

Helaas zijn er ook mensen afhankelijk geworden van de Voedselbanken door de crisis. Laten we daarom hopen dat de financiële situatie snel verbeteren zal, en we de positieve effecten ook op lange termijn vol zullen houden.

Want een gezonde leefstijl is niet alleen in crisistijd, maar in alle tijden, van groot belang.