Seizoensgroenten zijn gezonder
Dat groente en fruit goed voor ons is, weten we allemaal. Het advies is om minimaal 200 gram groente en twee porties fruit per dag te eten, wordt ons door diëtisten en het Voedingscentrum maar al te vaak verteld. Wat tegenwoordig ook vaak ter sprake komt, zijn seizoensgroenten. Wanneer je écht goed bezig wilt zijn, moet je deze eten, zo lezen we in de bladen. Maar waarom eigenlijk? En welke seizoensgroente zouden we dan in de zomermaanden moeten eten?
Voordelen van seizoensgroenten
Het grote voordeel van seizoensgroenten (en ook van seizoensfruit) is dat het in eigen land verbouwd is. Het zijn verse producten die nog volop vitamines en mineralen bevatten, omdat ze geen lange weg moesten afleggen voor ze bij ons op het bordje lagen. Ook hebben ze niet, of in elk geval minder lang, in de opslag gelegen. Hierdoor blijven de meeste vitamines behouden en zijn deze seizoensgroenten dus gezonder.
Ook de smaak van groenten en fruit van het seizoen is aanmerkbaar beter. Daarnaast passen sommige groenten gewoon beter bij het seizoen. Een bord stamppot boerenkool op een warme zomerdag kost veel energie voor je lichaam om te verteren, terwijl een frisse en lichte salade juist erg geschikt is.
Wanneer een bepaalde groente- of fruitsoort niet altijd beschikbaar is, maar je er juist op moet wachten (bijvoorbeeld tot je eigen gekweekte aardbeien rijp zijn), is ook veel fijner dan het hele jaar door er maar van eten. Dit was voor de komst van de supermarkten heel normaal, en het zou goed zijn wanneer we daar weer wat naar terug zouden gaan. Dan kun je nog eens uitkijken naar het moment waarop de rabarber, winterpeen of aubergine rijp is. Heerlijk toch!?
Gezonder voor u en beter voor het milieu
Een andere reden om voor groenten van het seizoen te kiezen, is het milieu. In de wereld van nu is alles mogelijk, denk maar aan aardbeien midden in de winter en boerenkool in de zomer. Dit kan alleen wanneer we de producten in verwarmde kassen kweken of ze in te laten vliegen uit een warm land hier ver vandaan. Beide heeft een negatieve invloed op ons milieu. Ten slotte zijn seizoensgroenten ook goedkoper, omdat ze op dat moment volop aangeboden worden.
Seizoensgroente en seizoensfruit van juni, juli en augustus
Juni
Groente: Aardappelen, Andijvie, Artisjok, Asperges, Bloemkool, Broccoli, Doperwten, Koolrabi, Paddenstoelen, Prei, Rabarber, Raap, Radijs, Sla, Savooikool, Spinazie, Spitskool, Tomaten, Uien, Venkel, Wortelen
Fruit: Aardbeien, Abrikozen, Frambozen, Kersen, Kruisbessen, Nectarines, Perziken, Rode Bessen, Sinaasappelen, Zwarte Bessen
Juli
Groente: Aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Doperwten, Komkommer, Koolrabi, Paddenstoelen, Paprika, Prei, Radijs, Rode biet, Rode kool, Sla, Savooikool, Snijbonen, Spinazie, Spitskool, Tomaat, Uien, Witte kool, Wortelen
Fruit: Aardbeien, Abrikozen, Appelen, Bosbes, Bramen, Frambozen, Kersen, Kruisbessen, Mango, Nectarines, Perziken, Rabarber, Rode Bessen, Zwarte Bessen
Augustus
Groenten: Aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Knolselderij, Komkommer, Koolrabi, , Maïs, Paddenstoelen, Paprika, Pompoen, Prei, Raapstelen, Radijs, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Sla, Snijbonen, Spinazie, Spitskool, Tomaat, Uien, Waterkers, Witte kool, Wortelen
Fruit: Aardbeien, Abrikozen, Appelen, Bosbessen, Bramen, Druiven, Frambozen, Kersen, Kruisbessen, Mango, Meloenen, Nectarines, Peren, Perziken, Pruimen, Vijgen, Vlierbes, Zwarte Bessen