Goede voornemens en dieetadvisering
Hoe is het nu met… de goede voornemens?
De meest gehoorde vraag met de jaarwisseling is: wat zijn je goede voornemens? Vaak worden we na een dikke week onafgebroken eten en drinken verteerd door schuldgevoel. Om vervolgens deze vraag te beantwoorden met clichés als: ik ga afvallen, meer bewegen en vooral gezonder leven.
Niks mis met goede voornemens. Helaas blijken ze makkelijker gezegd dan gedaan. Op één januari blijf je met een kater in bed, aan bewegen moet je nog even niet denken. Het eten bestaat vandaag uit een simpel soepje en een overgebleven oliebol. Morgen begin je echt!
Twee januari
Twee januari begint het normale leventje weer. Op de werkvloer werd getrakteerd, want er was iemand jarig geweest in de vrije week. Ach, je wilt ook niet moeilijk doen en neemt gewoon een stuk taart. Dan vanavond maar een salade eten. Oh ja, en ook hardlopen, want je zou meer gaan bewegen. Maar wanneer je om zes uur eindelijk naar huis kunt, begint het te regenen. Het hardlopen skip je dus maar even, en naar de supermarkt fietsen is in de regen ook geen doen. Het wordt pizza bestellen en lekker met een boek op de bank. Morgen begin je écht!
Voor veel mensen is dit een bekend scenario. Je wilt wel gezonder leven, maar kiest toch liever voor de ‘easy way’. Ook zijn er de strebers die op twee januari om 8.00 voor de sportschool staan en daarna kilo’s groente inslaan. Zij lopen te hard van stapel, wat op de lange termijn ook niet zal werken.
Maar hoe moet het dan wel met mijn goede voornemens?
- Vertel iedereen over je goede voornemens. Zodoende krijg je steun uit je omgeving, en wordt er regelmatig gevraagd hoe het afvallen/bewegen/gezonder leven gaat. Wie weet zijn er meer met dit voornemen en kunnen jullie samen bewegen en gezonde recepten uitproberen.
- Maak een concreet stappenplan. Kies een goede diëtist die je helpt bij het verbeteren van je leefstijl. Dit gaat met kleine stapjes, want wie de lat te hoog legt, zal al snel de moed opgeven. De diëtist helpt je om je nieuwe leefstijl vol te houden. Zij zorgt er ook voor dat de kilo’s er op een verantwoorde manier afgaan, en niet door middel van een crashdieet.
- Je hoeft niet per sé op 1 januari te starten. Je lichaam is al blij dát je start, of dat nou op 1 januari, 1 februari of pas in april is. Ook hoef je niet af te vallen tot je er bij neervalt. Een gewichtsvermindering van 5-10 % is al een enorme gezondheidswinst. Laat je ook hier in adviseren door een diëtist.
Bereid je ook mentaal voor op fijne vrienden die vragen of je zeker weet dat je geen peuk hoeft of je bespotten om je glas water. Stiekem zijn ze jaloers op je vooruitgang en ondertussen geef je ze de moed om zelf ook gewoontes te veranderen!